Het wachten is begonnen… | Week 40 & 41

12 April 2021

Het is een psychologisch dingetje. Als je week 40 eenmaal bereikt hebt begint ineens het wachten. Alsof het zwart/wit is, alles of niks. Een zwangerschap is helemaal niet zo zwart/wit. En de duur is helemaal niet 40 weken. Iemand is ooit met een rekensommetje op een gemiddelde van 40 weken uitgekomen. Een gemiddelde, geen vaststaand iets dus. Want een zwangerschap kan gerust 42 weken duren, of maar 36. Zonder enig probleem. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de betrouwbaarheid van de meting die is gedaan. Ook daar zit enige speling in. Maar goed... het wachten begon!

Lees verder

Het was fijn: schrijven over deze zwangerschap | Week 38 & 39

3 February 2021

Het eind in is zicht. Het einde van deze zwangerschap. Nog even en we mogen ons kindje in ons armen houden. Een kwestie van tijd. Geduld. We kijken er enorm naar uit. Met gezonde spanning. In afwachting van ons kindje. Een jongens of een meisje. Weer zo klein en kwetsbaar. Waar wij voor mogen zorgen. Nog even en dan is het zover!

Lees verder

Het PostPartum of ZelfZorg plan! | Week 37

2 February 2021

Wat is je plan voor de kraamtijd? Heb je je daar op voorbereid? Op de postpartum periode, de tijd na de geboorte van je kindje. Ook wel de kraamtijd genoemd. Al zou ik het zelf ook graag 'ZelfZorg' tijd noemen. Een periode waarin het zo belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Te zorgen voor jouw eigen herstel. Want alleen dan kun je ook goed voor je kindje zorgen. Zou je niet nadat je je geboorteplan hebt geschreven, ook starten met het schrijven van een postpartum of zelfzorg plan? Want het is juist belangrijk om je ook op die periode voor te bereiden. Misschien wel belangrijker...

Lees verder

Waarom nog een kindje? | Week 36

1 February 2021

Ik wilde altijd graag nog een derde kindje. Zo voelde ik dat gewoon. Het was nog niet af. Ons gezin was nog niet compleet. Als je mij toen vroeg waarom, kon ik dat niet goed in woorden uitleggen. Het is een gevoel wat ik had. Een heel sterk gevoel. En inmiddels weet ik dat dit niet zonder reden was. Dat er iets was, op een ander niveau, wat maakte dat ik wist dat er nog een kindje zou komen. Alsof de energie van dit kindje altijd al in de lucht hing. En dat ik dat dus altijd al heb gevoeld!

Lees verder

Ons Geboorteplan | Week 35

31 January 2021

Een bevalling kun je niet plannen. Ook niet onder controle houden. Je kunt je er wel goed op voorbereiden. Weten hoe het van nature verloopt. Hoe je dat natuurlijke proces kunt stimuleren. En hoe je de regie kunt houden in de beslissingen die je maakt. Het is daarom belangrijk om na te denken over jullie persoonlijke voorkeuren. Wat zou je graag wel en liever niet willen tijdens de geboorte van jullie kindje? Door dit op te schrijven maak je het concreet. En is het een communicatiemiddel naar jullie zorgverleners toe. Natuurlijk deel ik graag ons geboorteplan!

Lees verder

Een brief aan het kindje in mijn buik | Week 34

29 January 2021

Ik schreef een brief aan het kindje in mijn buik. Ik schreef puur op gevoel. Datgene wat in mij opkwam, schreef ik op. Om in contact te komen met ons kindje. Mij met dit kindje te verbinden. En ons kindje een boodschap mee te geven regelrecht vanuit mijn hart. Het was bijzonder en intens om te doen. Het is iets wat ik jou ook van harte aanraad om te doen. Pak pen en papier, ga rustig zitten en kom in contact met je buik. Adem in. Adem uit. Maak contact met je kindje. En begin gewoon met schrijven...

Lees verder

De nesteldrang is aan! | Week 32 & 33

28 January 2021

Bij mijn vorige twee zwangerschappen heb ik er niet zoveel last van gehad. Waarschijnlijk omdat we bij de tweede zo laat pas verhuisden (lees: in week 37). De nesteldrang lag vast daarin verborgen. Ik had immers genoeg uit te zoeken en in te pakken. En bij de eerste zwangerschap was ik me er misschien niet zo bewust van. Of had ik gewoon alles al op tijd op orde. Het contrast is wat dat betreft groot. De nesteldrang staat dit keer namelijk voor de volle 100% aan !

Lees verder

Zwanger zijn in coronatijd | Week 31

26 January 2021

Een onderwerp waar ik bewust weinig over schrijf. Waar ik me probeer niet te veel mee bezig te houden. Waar ik alleen maar onrustig van word. Het waarschijnlijk meest gebruikte woord van 2020: Corona! Toch moet en wil ik hier een blog aan wijden. Ik kan het simpelweg niet ontkennen. We leven nu eenmaal in een tijd waar corona overheerst. Ik schrijf dit blog ook omdat het mij zeker niet koud laat. Het ook op mij in deze zwangerschap een grote invloed heeft.

Lees verder

Het geboorteverhaal van Thije | Week 30

24 January 2021

Thije is onze jongste zoon, geboren in december 2016! Opnieuw een jongen. Dat was dit keer een grotere verrassing dan bij Faas. Ik had een minder sterk voorgevoel. Na zijn geboorte moest ik ook even twee keer kijken om het echt zeker te weten. Ik was er superblij mee, ik vind mijzelf echt een jongensmama. Hoe de bevalling verliep? Zo anders dan de vorige keer en nog veel mooier dan ik had durven dromen. In een warm bad kwam hij thuis in mijn handen op de wereld....

Lees verder

Het derde trimester | Week 29

22 January 2021

Het begin van mijn 3e trimester. De tijd vliegt. Wat een cliché, maar zo waar. En wat is er een hoop gebeurd in de afgelopen maanden. Dat ik nu ineens alweer zo ver ben in mijn zwangerschap, ongelofelijk. Door het schrijven van mijn blogs sta ik hier regelmatig bij stil en kijk ik terug. Nu ben ik op een moment beland dat ik ook vooruit ga kijken. Vooruit kijken naar de geboorte van ons kindje. Ons voorbereiden op dat bijzondere moment. Ik kijk er echt naar uit!

Lees verder

Zwanger & Verhuizen | Week 27 & 28

21 January 2021

Je hoort het zo vaak. Verhuizen of een grote verbouwing tijdens de zwangerschap. Eén van de grootste stressfactoren: zwanger zijn en verhuizen. Of het een goede combi is? Meestal niet. Ik raad het je dan ook zeker niet aan. Toch deed ik het zelf ook. Tot twee keer toe. Omdat het zo liep en we het zo wilden. Het was voor mij ook dit keer pittig, maar ik had geleerd van de eerste keer. Het verliep daardoor een stuk relaxter.

Lees verder

Must do: een zwangerschapsretraite | Week 26

14 January 2021

Vanaf het moment dat ik zeker wist dat ik zwanger was, wist ik al dat ik dit wilde gaan doen. Naar een zwangerschapsretraite gaan. Een paar dagen alleen voor mij en het kindje in mijn buik. Samen met een groep andere zwangere vrouwen. De hele dag in de watten worden gelegd met yoga, massage en lekker en gezond eten. En de hele dag ongegeneerd praten over dikke buiken, kwaaltjes, babynamen, luiers, borstvoeding en nog veel meer. Eindelijk was het zo ver!

Lees verder

Cafeïne & geschop in mijn buik | Week 24 & 25

10 January 2021

De bewegingen in mijn buik nemen toe. Ik ben allang niet meer de enige die het kan voelen. Ook de kinderen hebben dit voor het eerst mogen voelen. Weer zo een bijzonder moment met elkaar. Er zijn allerlei redenen die maken dat de kleine gaat bewegen. De bekendste: als ik even rustig zit of ga slapen. Maar ook juist op andere momenten wordt de onrust in mijn buik groter. Op die momenten vraag ik me dan af of dit gebeurd omdat de kleine het juist wel of misschien toch niet zo naar zijn zin heeft? Daarom vertel ik graag meer over zo een moment...

Lees verder

Het geboorteverhaal van Faas | Week 23

8 January 2021

Faas is onze oudste zoon, geboren in december 2014. Ik was in verwachting van ons eerste kindje en het was bijna zover dat hij zou komen. Dat het een jongen was, wist ik toen nog niet. Wel keek ik er enorm naar uit en moest ik twee keer slikken toen het anders liep dan ik had gehoopt. Ik wil jullie vertellen over mijn eerste bevalling, over de geboorte van Faas...

Lees verder

Mijn reis naar binnen | Week 22

5 January 2021

Anna Verwaal is een begrip op het gebied van bewustzijn creëren rondom conceptie, zwangerschap en geboorte. Zij heeft als missie dat iedere kinderwens al heel bewust wordt gemaakt ruim vóór de conceptie. De wens voor een kindje is er natuurlijk vaak al voor het daadwerkelijk zwanger worden. Maar hoe bewust zijn de toekomstige ouders vanaf dat moment? Bewust met betrekking tot het maken van gezonde keuzes, maar ook door te werken aan hun relatie, eigen belemmeringen, problemen en patronen.

Lees verder

Doe elke dag iets waar je blij van wordt! | Week 21

29 December 2020

Dat is toch heerlijk: elke dag iets doen waar je blij van wordt. Doe jij dat iedere dag? Is er elke dag iets wat je doet omdat JIJ er blij van wordt? Alleen jij! Een persoonlijke aanrader: Doe Het Dagelijks! Begin het liefst vandaag nog. Iets kleins is al goed: een kop koffie drinken, een boek lezen, iets voor jezelf kopen of in bad gaan. Iets waarvan jij een glimlach op je gezicht krijgt :)

Lees verder

Halverwege mijn zwangerschap | Week 20

25 December 2020

Aan het begin van deze zwangerschap heb ik besloten om te gaan schrijven. Schrijven over elke week van mijn zwangerschap. Ik ben dit gaan doen om herinneringen te maken. Voor mijzelf en ons kindje. Om mijn ervaringen te delen met jou. En om informatie te geven over onderwerpen die ik van belang acht. Nu ik halverwege deze zwangerschap ben, is het goed om eens terug te kijken op de afgelopen periode.

Lees verder

Kwetsbaar zijn | Week 19

23 December 2020

Het is een hele kunst om kwetsbaar te zijn. Om je ware zelf te laten zien. Om ook je minder mooie kanten te tonen. Allemaal in het thema 'zichtbaar worden'. Iets wat trouwens al gebeurt tijdens het maken van een echo. Dan wordt je kindje al zichtbaar voor jou. Dat moet je kindje zich al zichtbaar maken. Eigenlijk zonder echt een keuze daar in te hebben. Je hoort dan ook regelmatig dat een kindje 'er niet goed voor ligt'. Dat het lastig is om het kindje tijdens een echo in beeld te krijgen. Wil dit kindje al gezien worden?

Lees verder

Praat erover, het helpt ! | Week 17 & 18

20 December 2020

De eerste bewegingen in mijn buik. Daar waren ze! Ik had ze eerder wel gevoeld maar twijfelde. Ik kon me er nog onvoldoende voor openstellen. Ik wist niet of dit het dan was. Gek eigenlijk, na twee zwangerschappen zou ik het wel moeten weten. Maar deze zwangerschap is nou eenmaal anders. En anders is het nog steeds. Daarom praat ik er graag over. En weet je wat ik ontdekte: Praten Helpt!

Lees verder

Hoe gaat het met mij? | Week 16

18 December 2020

'Hoe gaat het nu eigenlijk met mij?'. Een vraag die ik mezelf steeds vaker ging stellen. Een vraag die ik mezelf moest stellen. Ik moest voor mijzelf opkomen, voor mijzelf gaan zorgen. Mijn hoofd draaide overuren en mijn lichaam kon het niet meer aan. Ik kon niet alleen maar geven, het werd tijd dat ik ook iets ging nemen. Ruimte innemen voor mijn gevoelens én voor mijn behoeften.

Lees verder

Caseload Verloskundige – Week 15

16 December 2020

Wij hebben heel bewust voor onze verloskundige gekozen. Zij past bij wat wij wensen tijdens de zwangerschap en voor de bevalling. Zij werkt als caseload verloskundige. Een concept uit Nieuw-Zeeland met als uitgangspunt kleinschalige, een-op-een zorg voor de zwangere. Onze verloskundige werkt alleen in haar praktijk. Eén gezicht wat wij zien tijdens de zwangerschap én de bevalling. Voor ons een belangrijk argument om juist voor haar te kiezen. Wat was voor jou belangrijk bij de keuze voor je verloskundige?

Lees verder

Selfcare| Week 14

14 December 2020

Goed voor jezelf zorgen. Het is zo simpel en tegelijkertijd zo moeilijk. Helemaal als je zwanger bent. We moeten immers gewoon door blijven gaan alsof we niet zwanger zijn. Gewoon blijven werken. Blijven zorgen voor ons gezin. De boodschappen en het huishouden doen. En een druk sociaal leven hebben. Dat is wat de maatschappij van ons verwacht en wij vrouwen onszelf aanpraten. Een beetje meer liefde mag wel.

Lees verder

I made it ! | Week 13

7 December 2020

Ik heb het gehaald tot het eerste trimester. Natuurlijk heb ik het gehaald. Nooit gedacht dat het me niet zou lukken. Maar gemakkelijk was het niet. Het ging met pieken en dalen. Emotionele hoogtepunten en dieptepunten. Ik voel helaas wel dat die achtbaanrit nog niet tot een einde is gekomen. Er is slechts een korte pauze.

Lees verder

Minder moe is meer energie | Week 12

3 December 2020

Minder moe is meer energie. Dat klinkt heel logisch natuurlijk. Al is dat in een zwangerschap niet altijd het geval. Ook al wordt de vermoeidheid na 12 weken misschien minder, je krijgt er niet altijd zoveel energie voor terug. Het feit blijft dat er een kindje in je buik groeit. En die kleine trekt een hele berg energie uit jou. Mijn advies: doseer de energie die je hebt!

Lees verder

De eerste echo! | Week 11

29 November 2020

"Ik hoef niet zo nodig een echo te laten maken van ons kindje". Dat is wat ik altijd riep en wat ik nog steeds zo vind. Meer echo's maken dan nodig (lees 2 stuks) doen we niet. Die keuze hebben we bewust gemaakt. Ik vind het namelijk heel wat om een kijkje te nemen bij mijn kleintje in de buik. Het heeft iets magisch alles daarbinnen geheim te houden. Maar nu is dat hele gevoel anders. Ik snak nu bijna naar de eerste echo. Ik heb enorm behoefte aan bevestiging. En ik vertel je graag waarom.

Lees verder

Mijn kindje heeft stress | Week 10

23 November 2020

Mijn kindje heeft stress. Stress in mijn buik. Ik wil helemaal geen stress in de zwangerschap. Dat wil ik niet voor het kindje in mijn buik. Omdat ik weet hoe schadelijk het kan zijn. En wat het doet met een ongeboren kindje. Dit kindje moet het goed hebben daar. Dit kindje wil niet zwemmen in een soep van stresshormoon. Dat kindje wil alleen maar fijne ervaringen hebben. Dat snapt iedereen wel!

Lees verder

Stress in de zwangerschap | Week 9

23 November 2020

Ik heb stress. De spanningen bouwen zich op. Ik ervaar een hoop onrust in mijn hoofd. Het lukt mij niet in contact te komen met het kindje in mijn buik. Mijn hoofd draait overuren. De onrust in mijn hoofd geeft spanningen in mijn lijf. Ik kan maar moeilijk ontspannen. Zelfs mediteren lukt me nauwelijks. Wat is er met mij aan de hand? Zo was ik eerder nooit zwanger. Ik herken mijzelf helemaal niet.

Lees verder

Hoe vertel je het de andere kinderen?| Week 8

18 October 2020

Als je zwanger bent en er andere kinderen in het gezin zijn, komt dat moment er hoe dan ook. Je gaat het aan de kinderen vertellen. Zij worden grote broer of zus, schuiven een plekje op in de rangorde en moeten straks hun aandacht van papa en mama gaan delen. Drie dingen waar zij zich vaak nog helemaal niks bij voor kunnen stellen, afhankelijk van de leeftijd natuurlijk. Maar er komt een moment je er niet omheen kunt en ze toch vragen gaan stellen. En dan...

Lees verder

Een jongen of een meisje? | Week 7

13 October 2020

WAT WORDT HET? Misschien wel de meest gestelde vraag tijdens je zwangerschap. Mijn antwoord is vaak: een aapje of misschien een tijger. Sorry, een flauwe opmerking bij een goed bedoelde vraag. En oké, dat het een nieuw mensje is, weet je natuurlijk wel. Toch klopt er iets niet aan die vraag. Het IS al iets! Het WORDT niet iets... toch?

Lees verder

Pff… die vermoeidheid! | Week 6

8 October 2020

Misschien wel de meest bekende bijwerking van de zwangerschap. Het meest gegeven antwoord op de vraag 'Hoe voel je je?'. En het meest logische gevolg van al die veranderingen in je lichaam. Ik durf daarom te zweren dat er geen vrouw is die zich niet zo heeft gevoeld tijdens haar zwangerschap. Want als er één ding zeker is: van zwanger zijn, word je MOE!

Lees verder

De positieve zwangerschapstest | Week 5

28 September 2020

Het grote moment is daar. Het moment dat wij erachter gaan komen of ik echt zwanger ben. De zwangerschapstest, oftewel het ontdekkingsmoment! Is het ons weer gelukt? Groeit er echt een kindje in mij? Zal dat extra streepje verschijnen? YES! YES! YES! Driemaal is het antwoord ja! Wij zijn super blij. Hoe welkom zal ons kindje zich voelen?

Lees verder

Na 7 dagen wist ik het al zeker: ik ben zwanger! | week 4

16 September 2020

Is het raar om te zeggen dat je na 7 dagen al zeker weet dat je zwanger bent? Dat een test doen helemaal niet nodig is en dat het lichaam al genoeg vertelt? Is het raar om dat gevoel al zo sterk te hebben? Ik weet eigenlijk niet beter. Bij mijn andere zwangerschappen was het net zo. Mijn borsten groeiden en werden gevoelig. Mijn lichaam voelde anders aan. Ik was al snel heel erg moe. Alles gebeurde al na 7 dagen. En ook dit keer ging het zo. Hoe wist jij eigenlijk dat je zwanger was?

Lees verder

Het wonder dat de bevruchting heet | Week 3

7 September 2020

Een 'Magisch Wonder' noem ik het graag. Het moment van de daadwerkelijke bevruchting, de conceptie. En ja, het mag best gezegd worden dat dit een magisch wonder is: de versmelting van een eicel en een zaadcel. Een gebeurtenis die zich alleen onder de ideale omstandigheden voltrekt. En er is slechts één cruciaal moment per maand waarop deze liefdevolle symbiose kan ontstaan. Dat is het toch waard om even bij stil te staan, of niet?

Lees verder

Een zwangerschap kun je niet plannen | Week 2

7 August 2020

Een zwangerschap kun je niet plannen, dat is vrij zeker. Je kunt het slechts wat sturen en de kansen vergroten. Met wat hulp is dat tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Daar zijn hele handige ovulatietests voor te koop in de winkel. Zij vertellen je met een 99% betrouwbaarheid of je vruchtbaar bent of niet. Natuurlijk kun je ook heel trouw dagelijks je temperatuur meten om die kleine verhoging waar te nemen wat kan duiden op jouw ovulatie. En als je geprezen bent met een regelmatige menstruatiecyclus kun je een simpel rekensommetje maken. Oftewel, het kan handig zijn te weten wanneer je 'aan het werk moet', of juist niet...

Lees verder

Alles begint met een wens | week 1

27 July 2020

Voorafgaand aan een zwangerschap gaat het ontstaan van de wens voor een kindje. Jij en je partner fantaseren erover, gaan er samen over praten en die wens krijgt in je gedachten al steeds meer vorm. Je ziet jezelf al voor je als moeder met een prachtig mooi kindje in je armen, vol trots. Dat die wens in vervulling gaat is niet zo vanzelfsprekend, in een ander blog kom ik daar graag nog eens op terug. Je kunt er wel al veel aan doen om je voor te bereiden en de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken. Zo deed ik dat...

Lees verder

Het moment dat je moeder wordt

19 January 2020

Moeder ben je vanaf het eerste moment. Ik bedoel niet het eerste moment dat je je kindje in je armen hebt. Ik heb het over een ander moment.

Lees verder

Het gouden uur, huid op huid, borstcrawl

De borstcrawl van een pasgeboren baby

29 November 2019

Er zijn zoveel prachtige filmpjes te zien waarbij je het ziet gebeuren: de borstcrawl van een pasgeboren baby. Nog geen uur oud en al zo actief, gedreven door zijn instinct. Een baby kan direct na de geboorte al heel veel. Namelijk helemaal zelfstandig naar de borst van de moeder toegaan, de tepel in de mond nemen en gaan drinken. Zonder hulp. Heb wat geduld, geef je kindje de kans en sta versteld !

Lees verder

een boek over ouderschap

Ouderschap: je kind aankleden, eten geven, wassen en in bed stoppen, toch?

10 October 2019

Mijn man kwam met een nieuw boek thuis. Vers van de pers, knal roze en het gaat over ouderschap. En tegen mijn verwachting in had hij het voor zichzelf gekocht. Huh!? 

Lees verder

Mag ik op je buik, mama?

14 September 2019

Soms durf ik het bijna niet te vertellen. Bang voor de negatieve reacties. Voor veroordelingen of vooroordelen. Veelzeggende stiltes. Toch wil ik er gewoon over kunnen praten en het taboe eraf halen. Ik denk namelijk echt dat het vaker gebeurt dan mensen doen toegeven.

Lees verder

Verbinding

20 August 2019

Onze kinderen hebben het allemaal nodig. En jij zeker weten ook. Een knuffel, een kus, een ruzie, een stoeipartij. En dat allemaal op precies het juiste moment als we er het meest aan toe zijn. Of soms juist als het helemaal niet uitkomt, maar dan toch zo waardevol blijkt te zijn. Net die ene gebeurtenis zorgt ervoor dat we weer in verbinding met elkaar komen. En met onszelf...

Lees verder

BedanktMamaDag

8 May 2019

BedanktMamaDag. Een veel betere naam dan Moederdag. Vinden wij. Want het is eigenlijk helemaal niet nodig om zoiets als moederdag te hebben, toch? We kunnen onze moeder toch gewoon elk moment laten weten dat we van haar houden, dat ze ons zoveel heeft gegeven en dat we haar dankbaar zijn? Of is het juist wel mooi om hier even heel bewust bij stil te staan en je te realiseren hoe belangrijk je moeder voor je is? Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Misschien wel de belangrijkste vrouw in je leven. Wij zouden wel wat vaker mogen zeggen: Mama bedankt! En jij...?

Lees verder

Dragen is iets van alle tijden, heel logisch!

26 March 2018

Ik weet nog goed dat ik bij mijn moeder in de draagzak zat… Nou ja, ik kan me goed voorstellen hoe fijn dat moet zijn geweest voor mij. Natuurlijk weet ik het alleen van de verhalen die zij mij erover heeft verteld. Toch voelt het heel bijzonder. Dragen is dus echt iets van alle tijden. En het is gelukkig weer terug van weggeweest. Maar, hoezo is dat dragen zo logisch? En hoe zit dat dan of, beter gezegd, hoe zit je kindje dan? Hoe werkt dat dragen eigenlijk?

Lees verder