BedanktMamaDag

8 May 2019

BedanktMamaDag. Een veel betere naam dan Moederdag. Vinden wij. Want het is eigenlijk helemaal niet nodig om zoiets als moederdag te hebben, toch? We kunnen onze moeder toch gewoon elk moment laten weten dat we van haar houden, dat ze ons zoveel heeft gegeven en dat we haar dankbaar zijn? Of is het juist wel mooi om hier even heel bewust bij stil te staan en je te realiseren hoe belangrijk je moeder voor je is? Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Misschien wel de belangrijkste vrouw in je leven. Wij zouden wel wat vaker mogen zeggen: Mama bedankt! En jij...?

Dus wat is er mooier om op deze dag onze moeder in het licht te zetten!

Louise en Milou, daar is de naam La Louz immers van afgeleid, zijn zelf moeder. Maar zijn ook zussen. Oftewel, wij hebben dezelfde mama. Zo schijnt dat te werken met zussen. Allebei ervaren wij een heel andere unieke band met onze moeder. Ik, Milou, weet nog zo goed hoe deze band een nieuwe dimensie kreeg toen ik zelf mama werd. Toen er een nieuwe moeder werd geboren, en mijn moeder tegelijkertijd in de rol van oma stapte. Dit werd zij gewoon, oma, ze had niks te kiezen.

Herken je dit ook in jouw band met je moeder?

Net zoals wij niet konden kiezen wie onze moeder zou worden. Ze werd het gewoon en ze zal het de rest van ons leven blijven. Geweldig! Want we hebben een fantastisch mooie moeder! Een ‘heerlijk mens’ zoals veel mensen het kunnen zeggen. Wij zouden zeggen: een echte moeder. Een moeder met haar zorgen om ons. Toen we baby waren, voor het eerst naar school gingen en (veel te snel) uit het huis gingen. Toen we op reis gingen (vaak voor lange tijd), ons eerste huis kochten en zwanger raakten. En ze maakte zich ook zorgen, misschien wel het meest, toen we zelf moeder werden.

De zorgen van een moeder stoppen nooit. Een moeder met twee dochters heeft misschien nog wel extra zorgen. Niet alleen om praktische zaken, maar ook over haarzelf. Hoe ben ik als moeder geweest en wat nemen zij mee in het moederschap? Heb ik ze wel geleerd wat ik ze had willen leren en zullen ze niet te veel op mij lijken?

Mama, bedankt!

Onze moeder heeft het hartstikke goed gedaan met ons. Ze heeft alles gedaan wat in haar mogelijkheden lag. En misschien zelfs wel meer dan dat. Zij zette zichzelf regelmatig op de 2e plek voor ons. En ja, soms lijken we ontzettend veel op haar, maar dat is helemaal niet erg. Mama, maak je maar geen zorgen meer. Wij komen er wel. We hebben immers zoveel van jou geleerd!

 

Lieve Mama, we houden van jou, voor altijd!