Het gouden uur, huid op huid, borstcrawl

De borstcrawl van een pasgeboren baby

29 November 2019

Er zijn zoveel prachtige filmpjes te zien waarbij je het ziet gebeuren: de borstcrawl van een pasgeboren baby. Nog geen uur oud en al zo actief, gedreven door zijn instinct. Een baby kan direct na de geboorte al heel veel. Namelijk helemaal zelfstandig naar de borst van de moeder toegaan, de tepel in de mond nemen en gaan drinken. Zonder hulp. Heb wat geduld, geef je kindje de kans en sta versteld !

Het duurt gemiddeld een klein uur en dan drinkt je baby uit de borst. Een uur waarin je kindje langzaam ontwaakt, op onderzoek uitgaat en de tepel vindt. En dat doet hij helemaal zelfstandig. Het enige wat jij hoeft te doen, is je kindje direct na de geboorte op je buik te leggen, huid-op-huid. En hem toedekken om afkoelen te voorkomen.

Daarna is het een kwestie van wachten, toekijken en verliefd worden!

Laat je baby zijn instincten volgen en zijn reflexen gebruiken. De beentjes bewegen vanzelf en hij manoeuvreert zich in de juiste houding. De handjes vinden zijn mondje al. En met zijn aangeboren grijpreflex pakt hij de tepel vast. Het contrast van de donkere tepel op de lichtere borst helpt trouwens om deze te vinden. En als vanzelf zal hij daarna gaan zuigen. Vermoeid als hij na een paar minuten is, zal hij tevreden in slaap vallen.

Wist je dat je baby na de geboorte 9 instinctieve fasen doorloopt?

Als je de tijd neemt dan zie je de verschillende fasen die je kindje na de geboorte doormaakt. Je baby komt uit een kleine, donkere en warme baarmoeder en beland in een grote, koude en lichte ruimte. Deze overgang is groot en dat moet hij allemaal verwerken. Huid-op-huid contact is het eerste wat je hem kunt geven om hem bij deze overgang te begeleiden. Daarna zie je vanzelf de verschillende fasen voorbij komen.

 

De 9 instinctieve fasen van je baby:

 1. De geboortekreet – de longen vullen zicht met zuurstof
 2. Ontspanning – luisteren naar het hart van moeder
 3. Ontwaken – de eerste actieve bewegingen
 4. Ontdekken – oogcontact met moeder
 5. Rustmoment – even bijkomen van het harde werken
 6. Kruipen – op zoek naar de borst
 7. Vertrouwd raken – voelen en likken aan de borst
 8. Aanhappen & zuigen – drinken uit de borst
 9. De eerste diepe slaap – ook voor moeder!

Je kunt je baby een beetje helpen:

 • Leg je kindje bloot op jou ontbloot bovenlijf
 • Leg het hoofdje op je buik
 • Droog de handjes van je kindje niet af, de geur van het vruchtwater helpt
 • Ook wat vruchtwater op de borst kan helpen
 • Stuur de aanwezigen liefdevol weg voor een moment met elkaar als gezin
 • Stel waar mogelijk medische handelingen uit of doe het met je kindje op je borst
 • Neem de tijd, verplaatst je in je baby en leef bewust in het moment
 • Zet al je wensen in een geboorteplan!

Het aanhappen naar de borst

Drinken aan de borst

pasgeboren baby drinkt uit de borst, direct na de geboorte, nog geen uur oud

De filmpjes blijven mij ontroeren. Het is toch ook heel bijzonder, kijk zelf hier!

Je geeft je baby niet alleen een prachtig eerste uur, ook voor jezelf is dit ontzettend waardevol. Het is de start van het moeder zijn, de eerste kennismaking met je kindje en jullie eerste moment als gezin. Het is een eerste stap in het hechtingsproces én het draagt bij aan het voorkomen van een postnatale depressie. Laat de oxytocine maar stromen.

Als je de mogelijkheid hebt, pak deze dan. Maar, kun je het eerste uur niet met je kindje zijn? Kijk dan naar wat wel mogelijk is en streef naar een snelle hereniging. Je krijgt nog genoeg herkansingen want je kunt deze situatie heel goed nabootsen in de periode erna. Huid-op-huid en samen zijn. Hoe vaker je dit doet, hoe vaker je je kindje de kans geeft het zelf te mogen doen. En dat sterkt jullie beiden!

 

Over de foto’s: Mijn jongste zoon is geboren in bad waardoor het niet mogelijk was om hem de borstcrawl te laten doen. Door het water glijdt hij natuurlijk weg van de buik. Toch zie je goed hoe ook hij binnen een uur de borst heeft gevonden. Hij hapt als vanzelfsprekend aan en gaat direct drinken. Daarna is hij zo moe dat hij in een diepe slaap valt.

 

Foto's door By Silvie