Dragen is iets van alle tijden, heel logisch!

26 March 2018

Ik weet nog goed dat ik bij mijn moeder in de draagzak zat… Nou ja, ik kan me goed voorstellen hoe fijn dat moet zijn geweest voor mij. Natuurlijk weet ik het alleen van de verhalen die zij mij erover heeft verteld. Toch voelt het heel bijzonder. Dragen is dus echt iets van alle tijden. En het is gelukkig weer terug van weggeweest. Maar, hoezo is dat dragen zo logisch? En hoe zit dat dan of, beter gezegd, hoe zit je kindje dan? Hoe werkt dat dragen eigenlijk?

Draagling

De mens is van nature een drager, ook wel een draagling genoemd. Een pasgeboren baby hoeft niet direct te kunnen lopen zoals een giraf of een paard. Een baby hoeft zich niet te verstoppen in een hol zoals een muis of een konijn. Een baby wil van nature bij zijn moeder zijn, het liefst zonder onderbreking. En als de moeder even kwijt is, slaat een baby alarm door te gaan huilen. Dragen is eigenlijk heel vanzelfsprekend om in die behoefte te voorzien. Van oudsher bestaan er dan ook veel manieren om een baby te dragen. Door de moderne ontwikkelingen is het dragen lange tijd op de achtergrond geraakt. Gelukkig wint het dragen weer aan populariteit!

 

Ontwikkeling

Ik kan me voorstellen dat ik het als kind heel fijn vond om dicht bij mijn moeder te zijn. Ik vond het vast ook fijn om alles wat er om mij heen gebeurde met haar te kunnen ervaren. Bijvoorbeeld een onverwacht geluid, een onverwachte beweging of een onverwachte hand op mijn hoofd. Op al die momenten kon ik vast en zeker vertrouwen op mijn moeder. Als zij er niet van schrok dan hoefde ik toch ook niet bang te zijn. Een rustige stem die mij vertelde over wat er gebeurde, een kalmerende hand op mijn rug of een kusje op mijn voorhoofd.

 

Veilig

Of mijn moeder een ergonomisch draagsysteem gebruikte dat is een vraag die ik waarschijnlijk met nee moet beantwoorden. Mijn kinderen zitten in een veilige doek of ergonomische drager; daar ben ik van overtuigd. Als je zelf gaat dragen is het belangrijk een bewuste keuze te maken voor de manier waarop je wilt gaan dragen. Het moet passen bij je wensen en je leefstijl. Het knopen van een doek kan wat meer van je vragen, maar dat leer je net zo snel als fietsen (fietsen tijdens het dragen raad ik trouwens wel af!) Het aan doen van een zogenaamde voorgevormde drager kan je meer gemak geven. Maar, met de hoofdletter M, draag altijd veilig en ergonomisch!

 

Kusje op het hoofdje

Ergonomisch dragen betekent dat je kindje in een houding zit waarbij de knietjes hoger zitten dan de billen, de zogenaamde M-houding. Een houding waarbij de benen van knieholte tot knieholte worden ondersteund, het gezichtje naar je toe is gedraaid, het neusje vrij ligt en je kindje rechtop zit. En waarbij je je kindje een kusje op het voorhoofd kunt geven. Het betekent ook dat jij als ouder lekker draagt: dat het gewicht goed verdeeld is over je lichaam, je rug niet overbelast wordt en je schouders zich kunnen ontspannen.

 

Met een beetje hulp

Met een beetje hulp kan ook jij het dragen leren. Je hoeft het niet alleen te doen. Youtube filmpjes kijken en de bergen informatie van het Internet helpen je. En toch kom je er dan soms nog niet helemaal uit en is wat extra hulp wenselijk. Zit mijn kindje echt wel goed? Hoe komt het dat ik na een half uur al geen kusje meer kan geven? Krijgt mijn kindje geen last van zijn beentjes? Zit deze knoop zo stevig? Is de drager goed afgesteld? Enkele van de vele vragen die ik aan mij gesteld worden.

 

Tijdens een draagconsult geef ik antwoord op je vraag, krijg je van mij persoonlijk advies en kun je met een portie vertrouwen je kindje gaan dragen! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden?

Wil je meer informatie over de draagconsulten?