Verbinding

20 August 2019

Onze kinderen hebben het allemaal nodig. En jij zeker weten ook. Een knuffel, een kus, een ruzie, een stoeipartij. En dat allemaal op precies het juiste moment als we er het meest aan toe zijn. Of soms juist als het helemaal niet uitkomt, maar dan toch zo waardevol blijkt te zijn. Net die ene gebeurtenis zorgt ervoor dat we weer in verbinding met elkaar komen. En met onszelf...

Onze kinderen hebben het allemaal nodig. Een portie liefde, een portie aandacht, een portie grenzen en een portie lichaamscontact. Een beetje van alles in een goede balans. Op veel manieren kun je in verbinding staan met je kinderen. Niet alleen door hen te voorzien van hun dagelijkse knuffel in de ochtend en kus bij het naar bed gaan. Juist ook op de momenten dat ze het even niet verwachten. Door heel gek te gaan doen als je op straat loopt en samen rare niet-bestaande woorden te roepen. Door samen een sprintje te trekken op het schoolplein als alle andere ouders kijken. Door ook je schoenen uit te trekken en mee te gaan springen in die grote modderpoel.

Een dagelijks potje stoeien is bij ons de echte favoriet; verbindend, ontladend en vermoeiend!

Waar is het kind in jou gebleven? Ik vind het heerlijk als dit kind weer even naar boven komt. Ik voel die schaamte soms ook wel opkomen, echt waar. Maar hoe lekker is het om gewoon te doen waar je zin in hebt. Helemaal puur zonder filter. Niet nadenken en gewoon doen. Het kind in jou heeft ook zo zijn behoeften en die mogen er zijn. Dat is ook een salto op de trampoline en koppeltje duikelen op het klimrek. Natuurlijk is dat ook even tijd voor jezelf nemen. Even naar binnen gaan en je realiseren dat jij er ook nog bent. Een moment in verbinding komen met jezelf. Gewoon een kopje thee en je gedachten.

Laat het kind in je los en geef het af en toe de ruimte om uit de band te springen. Je zult merken hoe ontladend het kan zijn, hoe meer je er door in verbinding komt te staan met jezelf. En je raadt het al, hierdoor sta je direct meer open voor de verbinding met anderen. Met je kinderen. En je partner. Je schoonmoeder. Of die lastige collega.

Kom in contact met jezelf en met je gezin!

En trouwens, jij hebt het ook allemaal nodig! Die portie liefde, aandacht, grenzen en lichaamscontact. Die erkenning voor wat je doet als moeder en hoe je alle ballen in de lucht houdt. De onvoorwaardelijke liefde van je kinderen krijg je wel. Krijg je die ook van anderen? Van je partner die natuurlijk ook gewoon werkt, kookt, voor de kinderen zorgt en soms wat opruimt. En van andere dierbaren in je omgeving? Vraag er eens om of deel mee dat het nu even ‘jou-tijd’ is. Maak je behoeften kenbaar. Zorg voor jezelf!

Natuurlijk wil je een fijne band hebben met je kinderen, ruimte voor jezelf en balans in jullie gezin. Dat kan allemaal. Dat kun je krijgen door te investeren in jezelf. Door het kiezen voor goede voeding, hoe jij zwanger wilt zijn, hoe jij je kinderen wilt opvoeden en hoe je als gezin wilt zijn. Maak bewust deze keuze, het werkt bevrijdend!

 

 

Foto door Rina Anna Fotografie