Draagconsult

De draagconsulten worden gegeven door Milou

Met het dragen van je kindje verleng je op een natuurlijke wijze de tijd in de baarmoeder. De houding van je kindje tijdens het dragen bootst dit na. Tegelijkertijd is je kindje dichtbij je. Je kindje ruikt je geur, voelt je ademhaling en hoort je hartslag. Dit werkt rustgevend, geeft vertrouwen en draagt direct bij aan de binding tussen ouder en kind.

Dragen kun je doen vanaf de eerste dag na de geboorte. De overgang van de baarmoeder naar de wereld daarbuiten gaat gepaard met grote veranderingen. Deze veranderingen kunnen intens zijn voor je kindje. Door het dragen krijgt je kindje de tijd en ruimte om te wennen aan deze nieuwe omgeving. Ook in de maanden die volgen stimuleert het dragen de ontwikkeling van je kindje.

De verbinding van ouder en kind

Tijdens het dragen worden alle zintuigen geprikkeld: voelen, horen, zien, ruiken en het evenwicht. Daarmee heeft het dragen een positieve invloed op de ontwikkeling van je kindje. Dragen voorziet ook in de natuurlijke behoefte van huid-op-huid contact. Dit gaat samen met het vrijkomen van oxytocine, het ‘gelukshormoon’. Oxytocine geeft ontspanning en verbinding; voor zowel ouder als kind.

Door het dragen leer je je kindje sneller kennen en kun je sensitief reageren op zijn behoeften. Dit vermindert het huilen, verbetert het slapen en heeft een positief effect op de borstvoeding. Het andere grote voordeel van dragen is vooral heel praktisch: je hebt je handen vrij. En natuurlijk is dragen vooral heel fijn en gezellig!

Lees hier meer over de voordelen van ergonomisch dragen of lees mijn blog voor meer achtergrondinformatie.

Wat doet een draagconsulent?

Als draagconsulent leer ik je om je kindje te dragen: veilig, ergonomisch en met vertrouwen. Tijdens een draagconsult geef ik je persoonlijk advies aangevuld met direct toepasbare (achtergrond)informatie. De manier van dragen moet passen bij je persoonlijke situatie. Kies je voor een rekbare of geweven doek, een ringsling of een voorgevormde drager? Wil je vanaf de eerste dag na de geboorte gaan dragen of liever als je kindje al wat ouder is? Waar je voor kiest is natuurlijk aan jou. Ik kan je wel helpen bij het maken van deze keuze zodat het dragen een fijne ervaring wordt.

Een draagconsult geef ik bij je thuis in een omgeving die vertrouwd is voor jou en je kindje. Het oefenen gebeurt altijd eerst met een speciale pop en zodra dat goed gaat ook met je kindje. Tijdens het consult laat ik je, afhankelijk van je wens, verschillende doeken of dragers passen. Ik leer je hoe je een doek het beste kunt knopen of hoe je een drager kunt gebruiken. Er is niet één methode geschikt voor iedereen. Als je al meer draagervaring hebt, dan kan ik je een nieuwe knoop aanleren. Je kunt ook al tijdens je zwangerschap een draagconsult doen. Dan kun je na de geboorte direct beginnen met dragen

 

Gespecialiseerd in de zorg

Met mijn medische achtergrond als gespecialiseerd kinderverpleegkundige heb ik mij geschoold in het dragen bij een zorgvraag. Deze zorgvraag ligt vaak bij het kind, bijvoorbeeld het dragen van een prematuur geboren kindje of het dragen van een kind tijdens een ziekenhuis opname. Maar kan ook bij de ouder liggen, bijvoorbeeld een ouder met een handicap of een ouder die rolstoelgebonden is. Tijdens een draagconsult met zorgvraag verdiep ik mij in de medische achtergrond, richt ik mij op de mogelijkheden en zoek ik samen met jou naar een geschikte oplossing. Het is voor mij een uitdaging om juist het dragen in deze situaties mogelijk te maken!

“En dat is dus de kracht van een draagconsult, omdat er iemand met je meekijkt en direct kan aangeven of iets wel of niet goed gaat en je tips kan geven. Dit heeft Milou uitstekend gedaan en ze heeft ons met een goed en zeker gevoel achtergelaten! We maken graag weer gebruik van jouw consult wanneer we onze dochter willen gaan dragen op onze rug!”

Vertelde Zarinda na een draagconsult met haar pasgeboren dochter 

Kosten draagconsulten

1 – Draagconsult
Inhoud – Het uitproberen van enkele doeken en dragers met de pop, de gemaakt keuze uitproberen met je kindje, achtergrondinformatie over dragen, een goodiebag cadeau.
Tijdsduur – 2 uur
Kosten – 60 euro *

 

2 – Knoopconsult
Inhoud – Het aanleren van één knoopwijze met een draagdoek, oefenen met de pop en met je kindje, achtergrondinformatie over dragen, een goodiebag cadeau.
Tijdsduur – 1,5 uur
Kosten – 45 euro *

 

3 – Pasconsult
Inhoud – Het passen van diverse voorgevormde dragers, oefenen met de pop en met je kindje, achtergrondinformatie over dragen, een goodiebag cadeau.
Het is ook mogelijk om je te helpen bij het afstellen van een zelf aangeschafte drager om je zekerheid te geven over de werkwijze en de juiste houding van je kindje.
Tijdsduur – 1 uur
Kosten – 30 euro *

 

4 – Draagconsult met zorgvraag
Inhoud – Een persoonlijk draagadvies op maat afgestemd op de specifieke zorgvraag, verdieping door mij in de medische achtergrond en passende draagmogelijkheden, oefenen met de pop en met je kindje, achtergrondinformatie over dragen, een goodiebag cadeau.
Als je kindje is opgenomen in het ziekenhuis is het mogelijk om daar langs te komen. Toestemming voor het dragen van een arts of specialist is gewenst en wordt soms vereist.
Tijdsduur – 2 uur of langer (dit is afhankelijk van de zorgvraag)
Kosten – 80 euro * (voor 2 uur)

 

Aanmelden

Voorafgaand aan een consult verzoek ik je om een aantal vragen te beantwoorden middels een aanmeldformulier draagconsult. Hiermee verkrijg ik de informatie die nodig is om mij goed voor te bereiden op het draagconsult. Als je nog niet goed weet voor welk consult je moet kiezen, kan ik aan de hand van dit formulier een advies geven.

En wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

 

Verhuur doeken & dragers

Het is ook mogelijk om een draagdoek of een drager te huren bij mij, lees hier meer!

 

meer weten over een draagconsult

 

* Belangrijke extra informatie:
  1. Als je een draagconsult voor twee personen wilt dan komt er 10 euro per uur bij. De tijd die hiervoor wordt ingepland zal minimaal 30 minuten langer zijn dan de tijd zoals deze als standaard is aangegeven voor de consulten.
  2. Voor elk kwartier extra wordt 7,50 euro in rekening gebracht, dit is altijd na overleg tijdens het consult.
  3. Eventuele parkeer- en reiskosten worden in rekening gebracht. De reiskosten zijn afhankelijk van de afstand en bedragen 0,25 euro per kilometer vanaf een afstand van 15 km.
  4. Op alle draagconsulten zijn de algemene voorwaarden van toepassing.